Het Overwinnen van Verlegenheid

Voor velen van ons is verlegenheid een bekend gevoel, maar voor sommigen kan het een overweldigende hindernis worden in het dagelijks leven. Wij krijgen vaak de hulpvraag wat je als ouder kan doen wanneer je kind zich zó verlegen voelt. In deze blog gaan we in op waar verlegenheid vandaan komt en hoe kinderen het kunnen overwinnen.

Verlegenheid lijkt bij kinderen vaak diep geworteld te zijn in de overtuiging dat niemand hen leuk, interessant of goed genoeg vindt. Deze gedachten blijven in hun hoofd rondspoken, waardoor ze hen belemmeren in het aangaan van contacten en het opbouwen van vriendschappen. Als gevolg hiervan zie je vaak dat kinderen in de klas nauwelijks iets durven te zeggen uit angst om als ‘stom’ of ‘dom’ te worden bestempeld door hun klasgenoten. Deze angst versterkt vervolgens weer de overtuiging dat ze niet de moeite waard zijn, waardoor ze in een vicieuze cirkel terechtkomen van negatieve gedachten en isolatie.

Gelukkig kunnen we verlegenheid doorbreken! De eerste stap is het herkennen van deze irrationele gedachten en ze om te zetten naar rationele gedachten. Wanneer kinderen zichzelf niet langer voor de volle 100% overtuigen dat ze niets waard zijn, wordt het al een stukje makkelijker om contacten aan te gaan en nieuwe vriendschappen te sluiten.

Bovendien is het belangrijk om te oefenen met contact in een veilige omgeving, waar succeservaringen kunnen worden opgedaan. Deze successen dienen als bouwstenen voor zelfvertrouwen, waardoor het makkelijker wordt om de volgende stap te zetten. Een veilige omgeving kan bijvoorbeeld worden geboden door professionele trainers die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen bij het overwinnen van verlegenheid.

En dat is waar je je kinderen kunt helpen een belangrijke eerste stap te zetten: het aangaan van een kennismakingsgesprek bij Powerkid, het kennismaken met een van de trainers, en het verkennen van de mogelijkheden om hun gedachten te herkennen en te veranderen. Voor verlegen kinderen is deze stap heel groot en eng, maar door deze stap te zetten, openen ze de deur naar een zelfverzekerd en weerbaar leven. Samen helpen we ze de verlegenheid te overwinnen!

Vormt de verlegenheid een belemmering voor uw kind en wilt u meer informatie over wat wij voor uw kind kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Scroll to Top