Het belang van duidelijke regels in huis.

Mensen houden ervan om de regels van een bepaalde plek te kennen. Regels geven ons namelijk een veilig gevoel. Ook kinderen hebben de behoefte om de regels te weten. Als kinderen in een vreemde omgeving zijn, is het moeilijk voor ze om te zien waar de grenzen liggen. Zij zullen zich daardoor sneller onveilig voelen en de grenzen opzoeken.

Het is ontzettend belangrijk om als ouder duidelijke regels en grenzen te stellen voor je kinderen. Ik wil aan jullie als ouders een paar belangrijke aandachtspunten meegeven:

  • Wees niet bang om regels te stellen in huis. Het komt voor dat ouders het niet aandurven om strenge regels te geven, bijvoorbeeld uit angst voor een vervelende sfeer in huis of het verlies van het zelfvertrouwen van de kinderen. Daar hoef je niet bang voor te zijn!
  • Kinderen kunnen heel goed hun omgeving in de gaten houden. Ze letten juist heel erg op de grenzen van hun ouders zodat ze weten wanneer ze moeten stoppen. Daardoor weten kinderen ook welke regels de ouders niet streng naleven, waardoor zij deze makkelijk kunnen breken. Kinderen testen graag de grenzen, als deze niet duidelijk worden aangegeven. Daarom zijn duidelijke regels zo belangrijk.
  • Regels in huis zorgen ervoor dat een kind zich veilig voelt. De familieleden respecteren namelijk de grenzen die de huisregels stellen.
  • Maak het duidelijk voor je kinderen waarom bepaalde regels in huis er zijn. Laat je kinderen ervaren waarom die grenzen juist zo fijn zijn om te hebben. Hierdoor zal het kind zich veiliger en fijner voelen met de grenzen die in het huis worden gesteld. Leer de kinderen ook hoe ze gepast kunnen reageren als iemand de regels overtreedt en hoe zij op zo een moment hun grenzen kunnen aangeven.
  • Houd in de gaten hoeveel regels je stelt en of de regels die je stelt belangrijk zijn voor jouw kind. Houd rekening met de verschillende grenzen die een kind nodig kan hebben. Het kan moeilijk zijn om als ouder die balans te vinden!
  • Geef als ouder altijd aan waar jouw persoonlijke grenzen liggen. Leer je eigen grenzen herkennen en bespreek deze met je kind. Dit kan heel waardevol en leerzaam zijn voor je kind om ook zijn of haar eigen grenzen te gaan herkennen!
Scroll to Top