Het Piekerplan Voor Meer Rust

Iedereen ervaart weleens piekermomenten, maar soms lijkt de gedachtestroom niet te stoppen. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals slaaptekort, spanning en toenemende onzekerheid, wat op zijn beurt weer tot extra piekeren leidt.

Het fenomeen van piekeren vervult echter een belangrijke rol bij het bewust worden van problemen en het vinden van oplossingen, evenals in het verwerkingsproces. Maar het kan heel vermoeiend zijn als het piekeren maar door blijft gaan. In dergelijke gevallen geef ik altijd de tip om een ‘piekerhalfuurtje’ in te lassen. Ik heb gemerkt dat dit ook goed werkt bij pubers en dat het voor meer innerlijke rust zorgt.

Het Piekerplan

Het Piekerplan kent drie stappen. Het hoofddoel van deze aanpak is om van het piekeren iets productiefs te maken.

Stap 1: plan een Piekerhalfuurtje in
Het is raadzaam om dagelijks een half uur tot drie kwartier vrij te maken voor bewust piekeren. Dit kan je het beste in een rustige omgeving doen waar je niet gestoord wordt. Kies zorgvuldig het vaste tijdstip van de dag waarop je dit het beste kunt doen. Zorg ervoor dat je na het piekermoment iets ontspannends en leuks kunt doen, zoals sporten of een wandeling maken. Het is van groot belang dat je met jezelf afspreekt dat al het piekeren binnen dit halfuurtje moet gebeuren, en dat piekeren buiten deze tijd niet is toegestaan!

Stap 2: zet je gedachten op papier
Tijdens deze piekermomenten schrijf of teken je je gedachten op papier. De manier waarop je dit doet, is niet zo belangrijk. Sommigen geven er de voorkeur aan om verhalend te schrijven, terwijl anderen liever lijstjes maken of een mindmap tekenen. Het gaat niet om de vorm, maar het feit dat je het doet! Doordat je zo bewust met je piekergedachten bezig bent, is het bijna niet mogelijk om in de vicieuze cirkel van gedachten te blijven hangen. Je schrijft of tekent namelijk niet meerdere keren achter elkaar hetzelfde. Daardoor krijg je hele andere gedachten dan wanneer je steeds door de dag heen of ‘s nachts piekert. Tijdens de piekersessie krijg je vaak de behoefte om een gedachte uit te werken, en er niet alleen maar in te blijven hangen.

Stap 3: beloon jezelf
Na het piekerhalfuurtje beloon je jezelf door iets ontspannends te doen, zoals sporten of naar buiten om te fietsen of wandelen. Kies iets waarvan je energie krijgt en waarbij je niet te veel hoeft na te denken. Geef je hoofd even de broodnodige ontspanning.

Probeer dit piekerplan een week vol te houden. Merk je dat je hoofd tot rust komt? Dan kun je de frequentie van het piekermoment verminderen. Is je hoofd nog even druk? Let dan goed op jezelf of je wel echt alleen binnen het piekerhalfuurtje piekert. Ook kan je proberen het piekermoment te verlengen en meer uit je drukke hoofd op papier te krijgen.

Als je het piekerplan volgt, ga je terug naar de oorspronkelijke functie van het piekeren. Piekeren is eigenlijk bedoeld om tot oplossingen te komen en datgene wat je bezighoudt te verwerken. Eigenlijk heeft je brein even een pauze nodig van alle prikkels om even goed na te denken. Je gaat merken dat je door meer te oefenen de piekergedachten steeds beter kunt loslaten buiten de piekermomenten om. Met een rustiger hoofd kun je vervolgens weer veel nuttigere dingen doen! (Witte De, G., 2013)

Richt je aandacht op je ademhaling

Als het niet lukt om de piekergedachten te stoppen, probeer dan je aandacht op je ademhaling te richten. Probeer diep adem te halen in je buik en langzaam weer uit te ademen. Telkens als je inademt, voel je je buik naar voren gaan, en bij uitademing gaat je buik weer terug. Wanneer je merkt dat je gedachten weer opkomen, breng je rustig je aandacht terug naar je ademhaling.

Kortom, het piekermoment geeft je brein een rustige pauze waarin je bewust met je piekergedachten aan de slag gaat. Door met het Piekerplan te oefenen, zal je steeds minder piekeren buiten de bewuste piekermomenten om. Lukt dit niet, leg dan je focus op je ademhaling.

Ook tijdens onze weerbaarheidstrainingen gaan we aan de slag met piekergedachten. Daarnaast werken we aan het zelfvertrouwen van je kind. Kinderen met meer zelfvertrouwen hebben minder last van stress en negatieve gedachten, waardoor ze ook minder zullen piekeren! Vraag gerust om een vrijblijvend gesprek voor meer informatie over onze weerbaarheidstrainingen.

Scroll to Top