De kracht van het DOEN

We kunnen op vele manieren met ons gedrag invloed uitoefenen op onze gevoelens. Wanneer we vrolijk zijn, dan uit zich dat in een glimlach. Maar ook andersom kan het hebben van een glimlach onze gevoelens van blijdschap versterken! Dit gaat onbewust, omdat onze hersenen de aanspanning van de lachspieren koppelen aan een vrolijk gevoel.

Ook andere fysieke bewegingen en houdingen beïnvloeden onze positieve gevoelens. Dit fenomeen noemen we ‘embodiment’. Wat er met ons lichaam gebeurt heeft directe invloed op hoe we ons voelen. Wanneer we ons klein maken en een onzekere houding aannemen, wordt het lastiger om vertrouwen in onszelf te hebben.

Wij kunnen dus onze gevoelens en gedachten sturen door onze fysieke handelingen. Dit is de kracht van het DOEN: het uiten van gedrag waarin we op dat moment wellicht nog niet volledig geloven, wat kan leiden tot een verschuiving in onze innerlijke overtuigingen. In plaats van te wachten totdat we vanzelf geloven dat we voldoende zelfvertrouwen hebben om iets te ondernemen, kunnen we ervoor kiezen om eerst in actie te komen en dan pas te geloven!

In onze weerbaarheidstrainingen voor kinderen en adolescenten besteden wij uitgebreid aandacht aan de connectie tussen fysieke en mentale beleving.

Vraag gerust om een vrijblijvend gesprek voor meer informatie over onze weerbaarheidstrainingen.

Scroll to Top