Zelfverzekerd Voor de Klas

Veel kinderen vrezen voor het moment dat ze een spreekbeurt moeten geven voor de klas. Er zijn maar weinig kinderen die het leuk vinden om zo in het middelpunt te staan. Het is heel begrijpelijk dat je kind nerveus is voor de presentatie, net zoals wij dat als volwassenen ook kunnen zijn. De ogen van iedereen in de groep staan op je gericht. Dit kan leiden tot een onzeker gevoel. In deze blog bespreek ik de gevolgen van negatieve gedachten en geef ik een paar tips om je kind te helpen omgaan met deze spanning voor presenteren.

Negatieve gedachten

Al voor de presentatie kunnen veel negatieve gedachten door je hoofd spoken. Wat als ik dichtklap tijdens de presentatie? Wat als mijn voorbereiding niet goed genoeg was? Dit noem je faalangst. Faalangst is de angst dat dingen mislukken. Kenmerken van faalangst zijn bijvoorbeeld piekeren en negatief denken. Hoe je denkt heeft gevolgen voor je gevoel. Gedachten als: ‘ik word vast uitgelachen’, ‘ik ga vast stotteren’ of ‘iedereen zal me raar vinden’ kunnen zich uiten in fysieke symptomen. Dit kan bijvoorbeeld een rood hoofd zijn, of buikpijn, trillende handen en benen en zweten. Door deze fysieke reacties zullen de negatieve gedachten bevestigd worden en kom je terecht in een vicieuze cirkel.

Tips voor je kind

  • Als je kind het onderwerp voor de presentatie mag kiezen, kijk dan samen of er een onderwerp is waar je kind al veel over weet. Als je kind kan vertellen over zijn passie of hobby, dan zal hij veel zelfverzekerder voor de klas staan en er makkelijk over kunnen praten.
  • Praat samen met je kind over spanning en angstgevoelens. Bespreek wat hij precies spannend vindt. Kijk of je samen kunt verzinnen wat hij zou kunnen doen als er iets mis gaat. Misschien kom je samen tot de conclusie dat er helemaal niks ergs kan gebeuren. Door dit gesprek kan je kind leren zijn negatieve gedachten te relativeren.
  • Bespreek samen met je kind ook alle positieve gedachten. Positieve gedachten uiten zich in een blij en ontspannen gevoel! Laat je kind positieve gedachten op papier zetten. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb me super goed voorbereid en ik heb goed geoefend.’
  • Geef je kind positieve feedback. Laat je kind merken hoe trots je op hem bent en hoe hard hij aan de spreekbeurt heeft gewerkt.
  • En tot slot: oefening baart kunst! Dus laat je kind de presentatie vaak thuis oefenen.

Weerbaarheidstraining tegen faalangst

Ook tijdens onze weerbaarheidstraining besteden we aandacht aan het verminderen van angst voor presentaties. Zo doen we ademhalingsoefeningen en oefenen we met het aannemen van een zelfverzekerde houding. We leren kinderen ook al spelend dat fouten maken oké is! Tijdens de trainingen maken we kinderen bewust van hun fysieke en mentale kracht, en werken we al boksend en pratend aan het zelfvertrouwen van het kind. De angst zetten we om in kracht!

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over onze weerbaarheidstrainingen.

Scroll to Top