Help, Mijn Kind Verveelt Zich!

Eindelijk is het zover: de langverwachte vakantie is aangebroken. Jullie hebben er wekenlang naar uitgekeken, met de hoop op wat welverdiende rust en ontspanning. Ondanks dat jij het gevoel hebt dat je overweldigd wordt door de overvloed aan activiteiten en bezienswaardigheden die de vakantie te bieden heeft, zegt je kind steeds dat hij of zij zich verveelt. Elk idee dat je oppert, wordt als saai bestempeld. Wat kan je doen als je kind zich verveelt?

Een moment van rust

Wanneer jouw kind weer eens op de bank hangt, gedachteloos op de tv zapt of om zich heen kijkt, lijkt het alsof verveling toeslaat. Echter, het kan ook betekenen dat jouw kind simpelweg ontspant en een moment van rust heeft. Soms is het heerlijk om even helemaal niets te doen en weg te dromen. Maar wat als wel de verveling is toegeslagen? Hier zijn enkele suggesties om verveling tegen te gaan.

Wat veroorzaakt verveling?

Ten eerste wordt jouw kind overweldigd door de overvloed aan keuzes. Er is te veel speelgoed, te veel spelletjes om uit te kiezen, en jouw kind zit vol met ideeën. Het is dan moeilijk om een keuze te maken waarmee hij of zij zich bezig moet houden. Ten tweede wordt in de vakantie het vaste dagritme doorbroken en verandert de vertrouwde structuur. Een vast schema, zoals op schooldagen, biedt een gevoel van veiligheid en zekerheid. Zonder dit vaste ritme, zoals tijdens de schoolvakantie, kan jouw kind in de war raken en niet weten wat te doen. Ten derde zijn soms vriendjes en vriendinnetjes niet beschikbaar om af te spreken tijdens de vakantie. Als jouw kind moeite heeft om alleen te spelen, slaat de verveling toe. Tot slot kan de verveling ook ontstaan als jouw kind te weinig uitdaging krijgt en meer gestimuleerd moet worden, zowel op school als thuis. Denk aan onvoldoende uitdaging in spelletjes, leren en (buiten)activiteiten.

De positieve kant van verveling

Het positieve nieuws voor ouders is dat verveling een waardevol leermoment voor jouw kind is. Het dwingt hem of haar om naar zichzelf te kijken en creatieve oplossingen te bedenken om zichzelf te kunnen vermaken. Als ouder hoef je je dus niet schuldig te voelen als jouw kind zich af en toe verveelt. Laat hem zelf met oplossingen komen. Dit is meteen de eerste tip tegen verveling voor ouders: leg uit dat verveling misschien niet altijd fijn is, maar dat je vertrouwen hebt in zijn vermogen om snel weer op te vrolijken en te vermaken.

Wat kan je verder als ouder doen?

  • Niet alle kinderen kunnen snel een goede oplossing bedenken om verveling te doorbreken. Vraag of je mag meedenken om samen tot een leuke en creatieve activiteit te komen. Als jouw kind niet openstaat voor hulp, wijst hij waarschijnlijk al jouw ideeën af.
  • Ontsnap even aan de situatie door samen iets geks te doen. Zet muziek aan, dans raar, trek gekke gezichten of stoei samen. Beweeg de verveling samen weg.
  • Soms heeft jouw kind gewoon behoefte aan wat extra aandacht. Drink samen iets of ga samen koken en eten. Of ga anders even naar buiten. Quality time en aandacht kunnen veel verveling wegnemen.
  • Als jouw kind zich vaak verveelt, maak dan samen een lijstje met activiteiten voor ‘vervelingsmomenten’. Hang het op een zichtbare plek en hij of zij heeft altijd iets om uit te kiezen. Of schrijf activiteiten op kleine briefjes en stop deze in een pot. Tijdens een ‘vervelingsmoment’ mag hij een activiteit uit de vervelingspot grabbelen.
  • Is jouw kind nog niet betrokken bij een club of sport? Verken samen de verenigingen in de buurt. Wellicht ontdekt hij een nieuwe hobby waardoor verveling geen kans meer krijgt.

Meestal vervelen kinderen zich niet met grote regelmaat of maar voor korte duur. Als dit bij jouw kind vaker is, kan er meer spelen. Het kan zijn dat het te weinig gestimuleerd en uitgedaagd wordt, wat leidt tot lusteloosheid en gebrek aan motivatie. Of misschien vermijdt je kind activiteiten uit angst om fouten te maken. Tijdens de weerbaarheidstrainingen leert jouw kind op speelse wijze zijn eigen fysieke en mentale kracht kennen. Al spelend, sportend en pratend bouwen we aan zelfvertrouwen, het omzetten van angst in kracht en het omgaan met emoties.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Scroll to Top