De Puberteit: Deel 2

Het is een behoorlijke uitdaging wanneer jouw kind plotseling verandert in een echte puber. Waar de opvoeding en de omgang met elkaar in huis zo vanzelfsprekend was, lijkt dat ineens niet meer zo te zijn. Er zijn meer ruzies, meer woordenwisselingen en meer onbegrip. Zoals in het eerste deel van de blog besproken, ondergaat het puberbrein een flinke ontwikkeling tijdens de puberteit. Dit vereist een nieuwe benadering! Daarom bespreken we in deze blog 4 tips hoe je als ouder om kan gaan met de puberteit van je kind.

4 tips voor ouders: hoe deal ik met het puberbrein?

  1. Ook al lijkt het misschien niet zo, jouw puber verzet zich niet met opzet om jou te irriteren. De woordenwisselingen en het ‘laat me met rust’-gedrag zijn volkomen normaal. De puberteit draait om het vormgeven van de persoonlijke identiteit. Je puber ontwikkelt wat hij belangrijk vindt, waar hij bij wil horen, wat zijn normen en waarden zijn, etc. Deze ontdekkingstocht vereist zelfonderzoek, waarbij je puber soms harde lessen leert. Om expres de ouders te irriteren, daar staat een puber helemaal niet bij stil. Behoud daarom je kalmte wanneer je puber weerstand biedt en probeer hun perspectief te begrijpen. Ook al ben je het niet eens met elkaar, vermijdt onnodige discussies en focus op belangrijke zaken.
  2. Een cliché maar waardevol advies: communiceer met elkaar. Ruzies in huis kunnen ervoor zorgen dat jullie het gevoel hebben dat jullie uit elkaar groeien. Houd het gesprek gaande en deel waar je mee zit. Probeer een voorbeeld te zijn voor je puber en zie wat dit oplevert. Je puber is op ontdekking naar zijn identiteit en heeft baat bij een ouder die de rol van gids pakt. Dan kan je puber op je steunen, doordat je hem het gevoel geeft dat hij met jou kan praten.
  3. Maar ook wanneer je puber met je in gesprek is, ga er niet vanuit dat jouw puber alles met je deelt. Dat is helemaal niet gek. Een paar jaar geleden kreeg je wellicht nog alle details van een schooldag of speelpartijtje, maar je puber zal nu meer voor zichzelf houden. Door wat afstand te nemen en niet te pushen, geef je je puber ruimte om aan zijn eigen identiteit te werken. Als je iets wilt bespreken waar je mee zit, bijvoorbeeld dat je puber zich te veel opsluit in zijn eigen kamer, overweeg dan goed hoe je dit formuleert. Vermijd verwijten en zeg bijvoorbeeld: “Het lijkt zo stil als je niet meer bij ons beneden zit in de avond. Zullen we straks samen een kopje thee drinken en een leuke film kijken?”
  4. Tot slot: heb vertrouwen in je puber. Effectieve communicatie met een puber begint met het opbouwen van vertrouwen en het tonen van openheid. Door vertrouwen in de puber te hebben en jezelf open te stellen, creëer je een sfeer waarin de puber zich gehoord en begrepen voelt. Als jullie in gesprek zijn, toon interesse in hun gedachten en gevoelens en laat zien dat je zijn perspectief waardeert. Wees eerlijk en geef toe als je niet weet hoe je moet reageren. Eerlijkheid en kwetsbaarheid worden vaak gewaardeerd. Zo bevorder je de positieve communicatie en draag je bij een fijne relatie met je puber. Al is het niet altijd even makkelijk!
Scroll to Top