Tips Voor Meer Emotionele Flexibiliteit

Vaak krijg je goedbedoelde adviezen. Deze adviezen kunnen soms meer kwaad dan goed, als je al niet zo lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld: ‘Zo erg is het toch niet. Bekijk het eens van de positieve kant’. Psychologe Susan David heeft een andere benadering: emotionele flexibiliteit. Maar wat houdt dat precies in? Emotionele flexibiliteit, ook wel emotionele weerbaarheid genoemd, betekent dat je je kunt aanpassen in lastige situaties zonder je rot te voelen. Het gaat over kunnen loslaten en bewuster worden van gevoelens. Hier zijn vier tips om emotionele flexibiliteit te vergroten:

  1. Accepteer je gevoelens

Vecht niet tegen je emoties, maar erken dat je boos, teleurgesteld of verdrietig bent. Pas wanneer je erkent dat het even niet zo lekker gaat, kun je je emoties onder ogen zien en sterker in het leven staan.

  1. Schrijf het op

Dit betekent niet per se dat je een dagboek over je gevoelens moet bijhouden, maar door op dagen dat je niet lekker in je vel zit op te schrijven wat je voelt, geef je woorden aan je emoties. Dit helpt bij het verwerken van je gevoelens en het accepteren van lastige situaties.

  1. Identificeer je niet met je emotie

In plaats van te zeggen “Ik ben gestrest,” beschrijf je emotie door te zeggen “Ik merk dat ik stress ervaar.” Door afstand te creëren tussen jezelf en je emotie, krijg je meer ruimte om te kiezen hoe je ermee omgaat.

  1. Breid je woordenboek uit

We gebruiken vaak maar een paar woorden om onze emoties te beschrijven. Volgens Susan is het nuttig om meer woorden te kennen om je gevoelens een specifieke omschrijving te geven. Het goed kunnen omschrijven van je emotie helpt bij een betere omgang met je emoties.

De conclusie is: ongeacht hoe slim of creatief je bent, als je niet weet of kunt omschrijven hoe je je voelt, kun je geen inzicht krijgen in je emoties en daardoor vastlopen. Mensen die emotioneel flexibel zijn, ervaren ook stress en tegenslagen, maar ze weten hoe ze ermee moeten dealen. Veranderen is dus niet onmogelijk: erken je gevoelens en leer ze te accepteren. Maak kleine aanpassingen, en zet grote stappen voor de verbetering van je weerbaarheid.

Wil je meer weten over emotionele flexibiliteit en weerbaarheid? Neem gerust contact met ons op.

Scroll to Top